Kommenteeri
Nüüd kui mu esimene täispikk pulmahooaeg õnnelikult seljataga, otsustasin taas sule järele haarata, et jagada teiega oma tähelepanekuid (pulma)torditrendidest. Ehk on kellelgi, kel see raske valik alles ees, sellest lugemisest pisutki abi. 
Esiteks on suur rõõm näha, et Eesti peolaudadel hakkavad tordid, sh pulmatordid, vaikselt muutuma mitmekesisemaks ja omanöolisemaks. Tasapisi hakkavad oma tähtsust kaotama aastaid pulmatordi sünonüümina eksisteerinud suhkrumassi või martsipanikattega tordid. Uusi trende, tehnikaid ja materjale tuleb laiast maailmast palju peale ja õnneks ei ole meilgi nende eest pääsu:)
Millised siis on pulmatorditrendid aastal 2017? 
/Kliki pealkirjal ja loe kogu artiklit/
Naked cake ja rustikaalne disain
Mul on väga hea meel, et üha enam pruutpaare eelistab oma pulmatordina just neid naturaalses ilus kaunitare. Imeõhukese, läbikumava kreemikihiga kaetud või üldse katmata tordid on enamjaolt kaunistatud kõige naturaalsega, sh nt marjad, lilleõied.
Selle tordistiili suur eelis on, et tänu paksu kattekihi puudumisele on need tordid väga eheda maitsega ja meeldivad seega paljudele. Näiteks Zefiir kasutab biskviidi tegemisel alati talumune ja nendest valminud võrratut kuldkollast biskviiti ongi kahju peita. Seetõttu on taolised paljad või poolpaljad tordid ühed minu ja paljude mu klientide suured lemmikud.
Lisaks sobituvad sellist stiili tordid väga paljude pulmastiilidega. Sõltuvalt viimistlusest ja kaunistustest on need ühtviisi suurepärased nii talu- kui lossipulma. Fotodel Zefiiri semi-naked pulmatordid kodumaiste suvemarjade ja mahelilledega:)

Metallik läikega tordid
Metallik torte hakkab juba ka Eesti pulmalaudadele jõudma.
Kes õige luksuslikku torti soovib, võib tellida sellise, mis täielikult või osaliselt kaetud söödava kullaga. Just kuldsed, hõbedased, ja pronksikarva metallikläikelised tordid on maailmas praegu üks kuumimaid torditrende. Julgen arvata, et on vaid aja küsimus, millal see meilegi jõuab. Või siis mitte:)
Illustreeriv foto on internetist.

Magusalaud
Romantiline magusalaud on minu vaieldamatu lemmik. Suurepärane valik neile, kes ei suuda otsustada, millist torti pulmas pakkuda. Samuti neile, kes soovivad pakkuda traditsioonilisest tordilauast erilisemat elamust.
Harvad ei ole juhud kui pruudil ja peigmehel on erinevad maitseeelistused, nt üks soovib  šokolaadi- ja teine kohupiimatorti. Magusalaua saab katta nii, et pidulistel oleks võimalus valida ja nautida erinevaid maitseid või siis teha väikese pulmatordi kõrvale või hoopis selle asemel väiksed portsjonkoogid, nagu juuresoleval pildil (Zefiir). 

Maiustuste valik on lai, alates tassikookidest (cupcakes), pulgakookidest, käsitöökommidest, lõpetades kringli, makroonide või kasvõi tiramisuga.
Magusalaual võib olla ka tort, kas siis suur, et igale külalisele jaguks, või väike, nö pruutpaaritort kui soovitakse traditsioone järgides siiski kahekesi ka tort lahti lõigata. 

Omadest kogemustest võin kinnitada, et kaunis, pilkupüüdev ja isuäratav magusalaud on kahtlemata üks peo tipphetki. Pulmades, kus mul on olnud õnn magusalaud katta, oleme pulmaisiga leidnud võimaluse tekitada magusalauast omaette wau-elamuse, esitledes seda külalistele ja pruutpaarile alles vahetult enne nö tordisöömisaega.

Jah, tõepoolest, milleks piirduda vaid ühe tordiga kui on võimalik katta mitmekesine ja võluvalt rikkalik magusalaud. Kaunilt dekoreeritud pilkupüüdev magusalaud on üksiti kui dekoratsioon ja oluline osa kogu pulmapeo stilistikast.

Juustu tort

Kui sa oled üks neist, kes magusale eelistab hoopis kvaliteetset juustu, siis miks mitte üllatada oma külalisi uhke ja omanäolise juustu tordiga. Just nimelt juustu tordiga, mitte juustutordiga:) Pealtnäha tort, on tegemist torni laotud juustukeradega, mis kaunistatud lillede, puuviljade ja marjadega. Kõrvale saab pakkuda kreekereid ja džemmi või juustumoosi ning omanäoline ja tervislik dessert ongi olemas.
Illustreeriv foto on internetist. Kui keegi on ka Eestis sedasorti torti oma pulmas pakkunud, oleks huvitav seda teada saada. Mina igaljuhul kibelen väga sellist väljakutset vastu võtma:)

Školaadiglasuuriga tordid
Need üle ääre niriseva šokolaadiglasuuriga tordid lausa kutsuvad end sööma. See šokolaadiplahvatus näeb nii isuäratav välja, et ei jäta vist ühtki magusasõpra külmaks. Glasuur võib olla valge või must või hoopis värviline, sõltub peo stiilist ja värvieelistustest. Kaunistuseks võib kasutada kõike, mis ahvatleb ja hea välja näeb: kommid, makroonid, besee, lilled, marjad, vahvlid jms. 
Eestis pulmatortidena veel väga vähe levinud, kuid maailmas on sedasorti tordid juba päris mitu aastat tegijate hulgas. Mitmed Zefiiri kliendid on omale valinud just sellist stiili pulmatordi. Kolmekorruselise tordi pilt on internetist, teised kaks Zefiiri tööd.

Käsitsi maalitud tordid

Mis saab olla veel parem viis ühele tordile isikliku puudutuse andmiseks kui katta see oma loominguga. Nii personaalne ja hingega lahendus kui üldse olla saab. Seega väga äge! Ei ole võimalik teha kahte täpselt ühesugust maalingut, seega on iga tort unikaalne ja kordumatu.
Kui internetis ringi vaadata, siis leidub imekauneid kunstiteoseid ja jääb üle vaid imestada kas tordimeistrid on tõesti üksiti ka andekad joonistajad või on tegijamatel kondiitritel oma isiklikud kunstnikud palgal.
Ka Eestis on kauneid käsitsi maalitud torte näha olnud, kuid pigem on see siiski veel  haruldane ja uus meie jaoks. Loodan, et see muutub.
Minule see stiil nii meeldib, et kibelesin ka ise järgi proovima. Ei heidutanud mind teadmine, et viimati hoidsin pintslit käes paarkümmend aastat tagasi. Hasart oli nii suur, et paberil proovima ei hakanud, läksin kohe tordi kallale. Esimene tort tuli enam-vähem, kuid teise, selle pildiloleva siniste lillede ja linnuga tordikesega, jäin juba päris rahule. Sõbranna naeris, et see tort sobib hästi kokku tema magamistoa tapeediga. Seega kui keegi soovib omale interjööri sobituvat torti, saatke aga pilt tapeedist ja teeme sobiva tordi selle juurde:)! Foto siniste lilledega tordist on Zefiir Catering´i looming.

Valged tordid

Kõikvõimaliku erineva tekstuuriga valged tordid on klassika ja alati IN. Kõrged või madalad, rustikaalse või modernse viimistlusega, ümarad või kandilised, kreemiga või suhkrumassiga, peaasi, et valge oleks valge ja töö ilus. Lihtsuses peitub võlu. Suure tõenäosusega on Eesti pulmalaudadel just sedasorti torte kõige enam. Kui mujal maailmas armastatakse torte kaunistada väga palju just elavate lilledega, siis Eestis on levinumad kaunistused suhkrulilled, pits ja rüüžid. Kõike seda peetakse pulmatortide trendiks sel aastal ka mujal maailmas. Mis puutub kõrgetesse tortidesse, siis mood liigub selles suunas, et kõrged tordid muutuvad üha kõrgemaks. Mõnikord  kasutatakse muljetavaldava kõrguse saavutamiseks ka mulaaže, ehk tordi välimusega identseid mittesöödavaid korruseid. Kuid sellega tasub ettevaatlik olla. Edevus võib kätte maksta. Ühes peokohas räägiti mulle lugu sellest, kuidas tordi serveerimisel teenindaja kogemata penoplastist tordi (dummy) sisse lõikas. Seega, mida ehedam, seda etem:) Ausalt öelda olin algaja tordimeistrina üllatunud kui minu käest sel suvel peokohtades ikka ja jälle uuriti, et kui palju ja millist osa tordist lahti võib üldse lõigata
Algul ma ei saanud sellest küsimusest arugi, kuid mulle "rohelisele" siis selgitati, et alati ei olegi kõik see tort, mis paistab tort. Vot nii. Aga eks see ole igaühe enda valik, kas eputada külaliste ees uhke mulaažiga või minna loomuliku ilu teed:)
Mis aga 2016 aasta ühte teist trendivärvi, musta puutub, siis mõned kaunid eesti meistrite poolt loodud mustad tordid on juba silma jäänud ka meie pulmades, kuid pigem on see siiski erand. Ju pelgame sellist lahendust. 

Mustad detailid ja must värv iseenesest annavad tordile dramaatilisust ja elegantsi. Kaunistuseks värvilised lilled või kuldsed detailid ja tulemus on klassikaliselt kaunis. Kuid tundub, et oleme selle moevoolu maha maganud, sest kui 2016 olid mustad pulmatordid välismaal veel väga popid, siis 2017 trendisoovitustes sellist disaini enam väga ei esine. Pigem on teemaks värvid, nt pastelsed toonid, samuti vesivärvi- või marmorefekt.
Pildilolevad tordid on Zefiir Cateringi looming.

Kahekorruselised tordid ja väikesed tordid.
Üha enam pruute eelistab suure pulmatordi asemel väikest torti koos magusalauaga või kahekorruselist erineva sisu ja disainiga tort. Tihti kasutatakse tordi peal topper'it, näiteks pruutpaari nimedega.

Mida suurem topper, seda uhkem. Väiksed tordid on imearmsad. Nendega saab teha midagi sellist, mida suure pulmatordiga ei tehta- näiteks kaasa võtta fotosessioonile:)

Rääkides Zefiiri pulmatortidest, siis hoian end pidevalt kursis nii eestimaiste kui välismaa tordimeistrite tööde ja tegemistega, kuid päris kõigega ma kindlasti kaasa ei torma. Meil on turul niigi palju sarnase käekirjaga tordimeistreid, nii et jään pigem enda juurde ja teen edasi torte, mis omale kõige südamelähedasemad. Zefiiri tordid on valmistatud tõesti vaid kõige kvaliteetsemast, võimalikult naturaalsest ja kodumaisest toorainest. Näiteks kasutan alati vaid talumune, ehtsat võid, päris õiget vahukoort, kodumaiseid marju. Poemune, margariini, taimset koort jms ei leia minu tortidest mitte kunagi. 
Väikseid põnevaid ja väljakutset pakkuvaid kõrvalepõikeid luban endale aeg-ajalt ikka ka, nt suhkrumassiga kaetud tortide näol, kuid süda kuulub endiselt naked cake või rustikaalselt elegantsetele kreemitortidele:)
Kristiina


Lisa kommentaar

Email again: